Make your own free website on Tripod.com
Nasusivut


Nasun kokeet sivu

Tarinoita Nasun palveluskoira urasta,
koulutuksesta ja kilpailuista.

Sivu 1 : Pentutottis, Sivu 2 : PK tottis, Sivu 3 : Jälki, Sivu 4 : KokeetToko-Koe, 14.9.2003 Lempäälä

Nasun toinen Toko avoimessa luokassa käytiin Lempäälässä päivä oli viileä ja hirmu tuulinen, tuomarina Riitta Räsänen. Luokassa oli mukana 8 koiraa.

Paikallaolo sujui nyt paremmin puolipistettä vähennettiin vinon asennon takia eli arvosanaksi 9,5.

Seuraaminen vapaana, L:n muotoinen kuvio edes takas, kaksi pysähdystä ja lyhyt juoksu osuus. Seuraaminen meni kohtullisen hyvin, koira vaan oli turhan etäällä ohjaajasta. Arvosanaksi 8.

Maahan meno onnistuu hyvin, tuomarin mielestä hyvä tyyli ja nopeus, arvosana 10. Luoksetulo meni taas pipariksi, nyt käytin puolivälissä tapahtuvaan pysähtymiseen käskyä, ei oikein mennyt perille. Ei pysähdystä vaan suoraan perille asti. Puhdas läpijuoksu mutta koska liike muutoin meni erinomaisesti arvosana 5. Liikkeestä seisominen onnistui taas varsin mallikkaasti siitä 10.

Nouto toimi myös ihan mallikkaasti ja Nasu lähti liikkeelle reippaasti. Kapula napattiin suuhun ja palattiin luokse, tuomari kiitti nättiä luovutusasentoa, arvosana 9 koska sivulle siirtyminen oli liian väljä. Kauko-ohjaus toimi hyvin yhdessä maahanmenossa oli tuomarin mielestä hieman epäröintiä, arvosana 9,5.

Sitten se vapaa hyppy. Tätä oltiin treenattu ahkerasti, lainattiin hyppyestettä kaverilta. Homma meni melkein toiseen äärilaitaan, kun liikkeenohjaaja kysyi onko valmista vastasin "valmis" ja Nasu nytkähti, melkein lähti jo hyppäämään mutta onneksi ei sentään liikahtanut. Käskystä hyppäs heti ja tuomari kommentoi että menipä se reilusti yli. Istui esteen takana käskystä mutta oli niin täpinöissään että persus ei ottanut maahan kiinni ja siitä saatiin miinusta. Takaisinhyppy meni hyvin mutta tuli eteen selvästi vinoon. Kun sitten liikkeen loputtua sanoin Nasulle että "hyvä koira" niin sehän lähti ja hyppäs taas .... no se ei enään vaikuttanut kun liikkeet oli jo ohi, hypystä tuon ilma-istumisen ja vinon paluuasennon takia 7. Kokonaisuusvaikutus oli taas 8.

Tulosten julkistaminen menikin tiukaksi. Kaksi parasta koirakkoa sai yhtäpaljon pisteitä 166, seuraavaksi järjestyksen ratkaisee 10-suoritusten määrä, molemmilla kaksi. No tuomari päättää että ratkaisu tulee sitten seuraamisen perusteella, molemmilla sama arvosana seuraamisesta. No sitten ratkaisee kokonaisvaikutus ja valitettavasti toisella koirakolla oli puolipistettä parempi arvosana siitä.

Nasu sai siis loppupisteet 166, ykköstulos ja sijoituttiin toiseksi samoilla pisteillä kuin luokkavoittaja.Toko-Koe, 31.8.2003 Valkeakoski

Nasun ensimmäinen Toko avoimessa luokassa käytiin Valkeakoskella päivä oli viileä ja tuomarina Ossi Harjula. Luokassa oli mukana 9 koiraa.

Paikallaolo meni heti hieman pieleen, Nasu ryömi metrin verran sai arvosanaksi 8. Oikeastaan kohtuu hyvin koska avoimen piilossa paikallaoloa ei oltu harjoiteltu häiriöiden kanssa.

Seuraaminen vapaana, U:n muotoinen kuvio edes takas, kaksi pysähdystä ja lyhyt juoksu osuus. Nasulla meni ihan mallikkaasti, pahin vika oli viimeinen täyskäännös joka jäi selkeästi väljäksi. Arvosanaksi hyvä 9.

Maahan meno onnistuu hyvin mutta tuomarin mielestä voisi olla vielä nopeampi siitä 9,5. Luoksetulo meni pipariksi, käytin puolivälissä tapahtuvaan pysähtymiseen käsimerkkiä ja se ei oikein mennyt perille Nasu pysähtyi vasta noin 3 metrin päässä. Tulkitaan läpijuoksuksi arvosana 5. Liikkeestä seisominen onnistui kyllä liikkeenä mutta taas toiminta oli aivan liian hidasta koira liikkui noin oman mittansa verran käskyn jälkeen joten 7,5.

Nouto toimi myös ihan mallikkaasti ja Nasu lähti liikkeelle reippaasti. Kapulan napattuaan Nasu hieman mälvi sitä ja paluu olisi saanut olla vauhdikkaampi, arvosana 8. Kauko-ohjaus toimi muutoin mallikkaasti mutta ensimmäiseen makuulta istumaan vaihtamiseen tarvittiin kaksi käskyä, arvosana 9.

Sitten vapaa hyppy. Tämä oli taas meidän kompastuskivi, Nasu ei irronnut viereltä tekemään hyppyä ei edes toisella käskyllä joten nollille meni. Arvosanan antamisen jälkeen tuomari sanoi että koitas nyt vielä voimakkaammalla ohjauksella. Annoin käskyn ja samalla astuin puoliaskelta eteenpäin niin johan koira irtos ja hyppäs hienosti. Istui toisella puolella heti käskystä ja palatessa hyppäs taas hienosti. Pienestä oli kiinni. Kokonaisvaikutuksesta saatiin 8.

Kokeen kaikilla avo koirilla meni jokin liike piloille, nollille. 6 koiraa yhdeksästä sai juuri hypystä nollan. Yhtään ykköstulosta ei nyt tullut, paras tulos oli 155.

Nasu sai siis loppupisteet 140,5, nippa nappa kakkostulos ja sijoituttiin viidenneksi.Toko-Koe, 9.8.2003 Kangasala

Nasun toinen Toko-koe käytiin Kangasalla päivä oli viileä ja tuulinen tuomarina Riitta Räsänen. Alokasluokassa oli mukana 6 koiraa.

Luoksepäästävyys ja paikallaolo meni ok molemmista 10.

Seuraaminen kytkettynä, L:n muotoinen kuvio edes takas, kaksi pysähdystä ja lyhyt juoksu osuus. Nasulla hieman haahuilua ja epämääräisyyttä. Tuomari kaipasi lisää vauhtia liikkeeseen, arvosana 8,5.

Seuraaminen vapaana, sama L kuvio. Nyt sitten laitettiin lisää vauhtia mutta Nasu jätätti sitten enemmän ja saatiin 8.

Maahan meno onnistuu hyvin mutta tuomarin mielestä hieman hitaasti siitä 9. Luoksetulo 10 ja vielä liikkestä seisominen 10.

Sitten vapaa hyppy. Tätä oli reenattu nyt enemmän ja paremmin ja saatiinkin siitä 10. Kokonaisvaikutuksesta saatiin siten vielä 8,5.

Kuudesta koirasta kärkikolmikko erottui selvästi ja Nasun voitto tuli vain yhden pisteen erolla Rhodesiankoiraan. Olin kyllä samaa mieltä kuin tuomari että me päästäisiin vielä parempaankin tulokseen. Nyt saatiin luokanvaihtomitali ja seuraavaksi siirrymmekin avoimeen luokkaan.

Nasu sai siis loppupisteet 185,5, ykköstulos, kunniapalkinto ja luokkavoitto. (Kilpailukirja ja tulosliuska )

Nasu ja toko palkinnotToko-Koe, 17.7.2003 Tampere

Nasun ensimmäinen Toko-koe käytiin Nasun ollessa reilu 1v6kk vanha. Päivä oli helteinen 30 C ja kenttä armottoman kuuma. Tuomarina Marita packalen. Tämä oikeastaan sopi Nasulle, sähköjäniksen ylimääräinen virta suli helteeseen ja Nasu käyttäytyi Rottweilerille sopivasti, rauhallisesti ja Arvokkaasti. Me ei oltu ikinä edes käyty katsomassa toko-kokeita joten hieman jännitti että kuinka homma toimii, varsinkin kun oltiin saatu numero 1 ja tehtäisiin liikkeet ensimmäisenä. No on sitä tullut luettua netistä aika paljon tokostakin joten rauhallisella mielin ja kun tokossa saa aina ennen liikettä kysellä liikkeenohjaajalta tai tuomarilta selvennyksiä niin ei muuta kuin antaa mennä. Alokasluokassa oli mukana 7 koiraa.

Kehään mentiin numero järjestyksessä ja kehän portilla tuomari tarkisti onko kiimaa. Ensimmäinen arvosteltava "liike" oli luoksepäästävyys, tuomari kävi moikkaamassa koirat, kaikki sai kympin. Toinen liike oli paikalla olo jonka kaikki koirat teki yhtäaikaa. Koirat kolmen metrin välein ja ohjaajat siirtyi n. 20 metrin päähän, paikallaoloaika 2 minuuttia. Hyvin meni Nasulle 10.

Sitten alkoi yksittäisliikkeet jotka siis tehtiin Nasun kanssa ensimmäisenä. Seuraaminen kytkettynä, U:n muotoinen kuvio edes takas, kaksi pysähdystä ja lyhyt juoksu osuus. Nasu pysyi hyvällä kohdalla mutta istumiset olivat tosi hitaita pysähdyksissä, arvosana 8,5.

Seuraaminen vapaana, sama U kuvio. Nyt Nasu pysyi hieman paremmin mukana ja saatiin 9.

Maahan meno onnistuu nappiin siitä 10 samoin luoksetulo 10 ja vielä liikkestä seisominen 10. Näitä oltiin harjoiteltu ahkerasti ja pidinkin näitä liikkeitä aika varmoina.

Sitten oli enää vapaa hyppy. Tätä ei oltu reenattu kovin paljoa ja käytetty harjoituseste oli ihan eri näköinen kuin kisaeste. Nasu ei hypännyt ollenkaan joten nollille mentiin. Kokonaisvaikutuksesta saatiin siten vielä 9.

Sitten ei muuta kuin odotteleen muiden suorituksia, numerolla 2 saksanpaimenkoira oli selkeesti hyvää tasoa ja kun se suoritti kaikki liikkeet niin se myös sijoittui ykköseksi. Kääpiökoira lancashere heeler oli myös hyvin hallinnassa ja sijoittui toiseksi. Muut oli kirjavaa sakkia josta kyllä näki ettei ne kokeen kärkeä ole.

Nasu sai sitten loppupisteet 172, se on ykköstulos, sijoituttiin kolmanneksi ja saatiin vielä kunniapalkinto. (Kilpailukirja ja tulosliuska )

Nasu ja toko palkinnotBH-Koe, 1.6.2003 Tampere

Nasun ensimmäinen koe suoritettiin sitten Nasun ollessa viikkoa vaille 1v5kk vanha. BH- eli käyttäytymiskoe aloitti Nasun uran. Kokeen järjesti SRY Pirkamaan ao. ja tuomarina toimi Hannu Mäki. Kokeessa oli mukana kolme koirakkoa, me olimme nro 2.

Aloitettiin luoksepäästävyyden testaamisella sekä juoksun/kivesten tarkistamisella. Nasu sähköjänis ei pysy nahoissaan vaan pitää päästä kunnolla kiehnäämään tuomaria, vetää kuin mielonen ja riekkuu. Tuomarin kommentti, innostunut ja ystävällinen koira, ei minkäänlaista agressiivisuutta. Ohjaajalla vaan pinna kiristyy kun koira riekkuu ja pyörii kuin väkkärä kun on niin ihania ihmisiä siinä ihan vieressä.

Tottis tehtiin kiertävässä järjestyksessä eli ensin ykkönen tottisliikkeet kakkonen paikallaolossa ja kolmonen lepovuorossa, sitten kolmonen tottisliikkeet, ykkönen paikallaolossa ja me lepovuorossa ja viimeisenä me tottisliikkeet kolmonen paikallaolossa ja ykkönen pääsikin jo pois kentältä.

Tottelevaisuus osuus

Me aloitettiin siis paikallaololla. Tuomari ensin selitti kokeen kulkua ja sitten lähetti meidät paikallaolo paikalle. Siirryttiin hienosti oikealle paikalle, mutta siellä alkoi ohjaaja sooloilla ja komensi koiran samantien maahan. Tuomari siitä huomauttamaan että liike aloitetaan tuomarin luvalla, koira takas perusasentoon. Ei siinä mitään Nasu takas istumaan ja hetken päästä tuomari antoi luvan. Nasu asettui käskyn saatuaan nätisti maahan ja siitä ohjaaja liikkeelle , suunnilleen 30 askeleen kohdalla tuomari sanoi että etäisyys riittää. Sitten vaan seisoskelua ja sivusilmällä seuraten kun ykkös koirakko tekee tottista. Ykköskoirakon ohjaaja jännittää sen verran että sekoilee liikkeiden järjestyksessä ja tuomari neuvoo oikean järjestyksen, otetaan väärässä järjestyksessä menneet liikkeet uusiksi ja aikaa palaaa. Nasu pysyy koko ajan nätisti ja varmasti paikallaan vaikka paikallaolo meillä venyi kuulemma 12 minuutin mittaiseksi. Ykköskoirakon tehtyä liikkeet tuomari käskee ohjaajan palaamaan koiran luokse. Nyt ohjaajalla on malttia ja malttaa odottaa kunnes tuomari antaa luvan käskeä koira istumaan perusasentoon ja lopettamaan paikallaolon.

Me päästiin vapaa vuoroon. Ennen oman vuoron alkamista hieman tottis pyörimistä että koira ottaisi kontaktia.

Sitten omalle tottis osuudelle. Koira pyörii eikä ota heti nättiä perusasentoa vaan jää hieman vinoon, ohjaajalla pinna kiristyy. Saadaan lupa aloitta kytkettynä seuraaminen ja taas ohjaaja haparoi, käsky tulee liian puheäänellä, koira kyllä lähtee liikkeelle mutta se ei ole aktiivista seuraamista vaan mukana kulkemista. Suhteellisen nätisti Nasu kuitenkin seuraa, remmi on löysällä ja Nasu kerkiää haistelemaan kenttää mutta pysyy kyllä ihan mukavasti oikealla paikalla. Liikkeen loppu osassa ohjaaja käy kärsimättömäksi ja antaa uuden seuraa käskyn ja kohta pienen nyppäyksen remmillä. Vähän ennen henkilöryhmää taas pokka pettää ja uusi seuraa käsky annetaan. Henkilöryhmässä Nasu pyöriikin ihan mallikkaasti, ei välitä ihmisistä vaan seuraa vierellä. Pysähtyminen ihan yhden henkilön vieressä Nasu yhtä lähellä henkilöä kuin ohjaajaa ja jippii Nasu vaan katselee ohjaajaa ja istahtaa nätisti. Poistutaan henkilöryhmästä ja ensimmäinen liike on suoritettu.

Tuomari kirjoitaa muistiinpanoja, me odotellaan perusasennossa. Saadaan lupa seuraavaan liikkeeseen. Talutin irti ja ja olkapään yli. Ensimmäisenä on henkilöryhmä joten ohjaaja tajuaa antaa selkeän ja kuuluvan käskyn koiralle ja kaikki meneekin hyvin. Pysähtyminen ennen varsinaista seuraamiskuviota ja taas muistetaan antaa käsky selvästi ja kuuluvasti. 10 askelta ja laukaukset, Nasu menee hämilleen ja istuu, oliko se käsky ? Uusi seuraa käsky ja taas mennään hienosti. Nasu seuraa lopun pitkän suoran hienosti katsekontaktilla koko ajan. Täyskäännös ja katsekontakti jatkuu, ohjaaja on niin katsekontaktin lumoissa että ei katso minne kulkee ja niin lähdetään ihan vinoon, juoksu- ja hidas osuuden jälkeen ollaan jo sen verran vinossa että tuomari huomauttaa ja ohjaaja havahtuu tilanteeseen ja palaa oikealle reitille. Nasu seuraakin nyt vapaana paremmin. Käännökset ja pysähtyminen menee nätisti läpi. Tullaan takas aloituspisteeseen ja ohjaajan silmään pistää että tuossa toi henkilöryhmä on ja eikun sinne vaan. Tuomari huikkaa perään että ei enää kolmatta kertaa henkilöryhmään ... uuups, niin se ohjaaja mokailee, palataan takas ja perusasentoon.

Liikkeestä istuminen, Nasu lähtee hyvin seuraamaan ja istuu heti ja suoraan käskystä. 30 askelta eteenpäin, kääntyminen ja pysähtyminen. Nasu istuu rauhallisesti, pälyilee hieman ympärilleen. Ohjaaja palaa koiran vierelle, sehän meni hienosti. Liikkeestä maahan meno ja luoksetulo, taas Nasu seuraa hyvin ja katsekontakti pysyy. Käsky matalalta ja kuuluvasti, Nasu menee maahan heti ja suoraan. 30 askelta eteenpäin ja hups ohjaaja menee laskuissa sekaisin, otetaan varmuuden vuoksi vielä muutama askel ettei jäädä liian lähelle. 3 sekunnin odotus ja tänne käsky, Nasu tulee luokse reippaasti, hieman kiemurrellen matkalla, mutta suoraan ja törmäämättä tiiviisti eteen. Tiukka katsekontakti hetkeksi ja perusasentoon.

Tottis suoritettu, arvostelussa tuomari mainitsee lähinnä noista ohjaajan tötöilyistä, maahan käskyssä mm. tuli tiedostamaton vartaloapu jonka voisi tulkita kaksoiskäskyksi. Hyväksytty saatiin. Myös muut koirakot saivat hyväksytyn, mitä nyt ykköskoirakolle mainittiin että rimaa hipoen.

Kaupunki osuus

Vuoden alusta tullut uudistus näkyi ja kaupunki osuus oli pitempi ja moninaisempi kuin viime vuonna näkemässäni BH kokeessa. Paikallisen marketin pihaan järjestettiin "rata". Tuomarin ohje oli että kulje kuten normaalisti taajamassa lenkillä ollessasi. Sitten liikkeelle, ensimmäisenä lenkkeilijä juoksee ihan edestä poikittain, ei reaktioita. Sitten pahin, henkilöryhmään jossa noin 10 henkeä. Pysähtyminen keskelle ryhmää ja juttelu & kättely yhden kanssa. Nasu riekkumaralli ei istu käskystä vaan pyrkii tutustumaan ihmisiin ja vetää omaan suuntaansa. Huh päästään jatkamaan ja polkupyörä tulee takaa, kilauttaa kelloa kohdalla reippaasti, kääntyy ja tulee vastaan saman tien taas kellon rimpautus. Ei kummempia reaktioita Nasulta. Seuraavaksi tulee lenkkeilijä ja rullaluistelija ohi takaapäin, ei reaktioita. Vastaan tuleva koira, 2 vastaan tulevaa lenkkeilijää, autonoven kiinni paiskaaminen ja auton käynnistäminen kohdalla. Nasu etenee rauhallisesti ei kummempia reaktioita. Seuraavaksi auto pysähtyy kohdalle ja pieni jutustelu auton ohjaajan kanssa. Nasu-Petteri sähköjänis taas pöyrii, jippii ihminen puhuu se on kaveri. No ohi päästään siitäkin ja enää on koiran yksin jättäminen. Nasu laitetaan kiinni lamppupylvääseen ja ohjaaja marketin nurkan taakse piiloon. Toinen koira ohittaa Nasun kahteen kertaan mutta Nasu vaan kuulemma katselee nurkkaa ja odottaa josko se ohjaaja tulis takas. Tulihan se ja kaupunki osuus on suoritettu.

Arvostelussa tuomari toteaa että koiraa kulkee ihan nätisti ja hallinnassa, mutta koiralla on runsaasti energiaa ja se on kovin innokas ihmisistä mutta mitään agressiivisuutta ei esiinny. Kaupunki osuus hyväksytty ja BH koulutustunnus ansaittu sekä BH-pinssi saatu.


Sivu 1 : Pentutottis, Sivu 2 : PK tottis, Sivu 3 : Jälki, Sivu 4 : Kokeet