Make your own free website on Tripod.com
Nasusivut


Nasun jälkikoirasivu

Tarinoita Nasun palveluskoira urasta,
koulutuksesta ja kilpailuista.

Sivu 1 : Pentutottis, Sivu 2 : PK tottis, Sivu 3 : Jälki , Sivu 4 : KokeetMakkararuutu

Nasun jälkikoira ura alkoi 5 kuukauden ikäisenä. Ensimmäiset reenit menivät makkararuutejen parissa, tallattiin noin metri kertaa metri ruutu nurmelle ja siihen ripoteltiin paloiteltu puolikas lenkki. "Jälki" komennolla Nasu päästettin syömään makkarat pois ruudusta ja hienosti Nasu tämän vaativan tehtävän suorittikin ;-). Tämän harjoituksen tarkoitus on opettaa pennulle että tallatun maan haju on hyvä asia, siiihen liittyy palkkio. Kun koira eksyy pois ruudusta ei palkkiota löydy ja tämän kontrastin oppiminen on makkararuudun tarkoitus. Makkararuutuja tehtiin Nasun kanssa hieman toistakymmentä, kaksi ruutua per reenit ja sen jälkeen sai vielä kovat kehut ja lisäpalkkaa kädestä.


Makkarasuoran pätkä

Kun makkararuutua oli tehty toistakymmentä kertaa siirryttiin eteenpäin. Seuraava vaihe oli lyhyt suoranpätkä töpötys jälkeä. Töpöteltiin molempien jalkojen levyinen yhtenäinen noin 4-5 metriä pitkä jälki johon kylvettiin kohtalaisen reilusti makkaranpaloja ja jäljen loppuun pieni ruutu jossa enemmän makkaraa loppupalkkana. Tämän tyyppisiä jälkiä tehtiin taas kaksi kappaletta per treenit ja välillä kaarevia jälkiä mutta ei kulmia. Ahnaasti Nasu suoritti myös nämä jäljet ja oli aina aivan innoissaan tuskin nahoissaan pysyi kun mentiin tuttuun paikkaan jälkeä tekemään.

Vähitellen alettiin jälkeä pidentää mutta makkaran määrä pysyi samana, näin ollen makkaraa ei enää kylvetty jäljelle vaan sitä alettiin asetteleen vain yksi pala kerrallaan noin 10-20 cm välein. Tässä vaiheessa pitää koiran työskentelyä tarkkailla että kuono pysyy maassa, jos kuono nousee ylös eikä koiran huomio pysy enää täysin jäljessä on makkarat laitettu liian harvaan ja pitää palata treeneissä tiheämpään makkara väliin, näin jouduttiin Nasunkin kanssa tekemään kun ohjaaja kävi liian ahneeksi. Kun tälläiset suoran ja kaaren pätkät alkoi sujuun hyvin ja Nasu suoritti ne innokkaasti alusta loppuun alettiin nyt noin 8 metrisiksi venyneisiin jälkiin tehdä pari metrisiä harvennettuja makkara osuuksia jossa makkarat oli noin 30-40 cm välein. Nyt sen jo huomaa että Nasu on sisäistänyt asian ja jäljestää kuono tiiviisti ruohossa eikä harhaile jäljeltä vaan etenee vakaasti jäljen mukaan.

Kun reenit etenivät hyvin Nasun kanssa ja koira teki tiivistä hyvää työtä siirryttiin seuraavaan vaiheeseen. Yhdistettiin nuo jäljenpätkät ja alettiin tekeen reenissä vain yhtä jälkeä joka oli nyt sitten jo parikymmenmetristä. Jälki aloitetaan tiheämmällä makkaralla ja päättyy tiheään osuuteen jotta alussa saadaan motivaatiota ja loppuun hyvä tyytyväinen mieli onnistuneesta suorituksesta. Väliin laitetaan sitten harvempaa ja tiheämpää kuinka sattuu tuntumaan hyvältä. Näin pitkään jälkeen teen aina jonkinlaista kaarrosta niin näkee että se koira seuraa jälkeä eikä vaan tössötä eteenpäin.

Vähitellen alettiin siirtymään askel jälkiin, tosin tiiviillä askelilla, seuraava askel alkoi siitä mihin edellinen loppui. Jokaiselle askeleelle makkaran pala. Kun tämä sujui alettiin tekemääm hieman pidempää jälkeä ja jättämään väliin makkarattomia askeleita. Ja sitten tulikin lumi maahan eli päästiin 20 - 30 metrisiin tiheän askeleen makkarajälkiin ekana vuonna.


Makkarajälki

Uusi vuosi uudet kujeet. Varsinainen jäljestyskausi alkoi alaosaston jälkikurssilla. Eri koulutusohjaaja kuin edellisenä vuonna. Aloitettiin siitä mihin oltiin jääty tai hieman helpommalla oikeastaan eli parikymmentä metriä tiheillä askelilla ja makkara joka askeleella. Hyvin sujui ja koulutusohjaaja kannusti vaan reippaasti eteenpäin kun niin hyvin meni. Askeleet lyhyinä mutta nyt hieman väliä askelille, siis sivuttais suunnassa. Normaalia kävelyä mutta lyhyellä askeleella. Makkaraa alkuun joka askeleelle, sitten kolme askelta tyhjää pari makkaraa ja taas tyhjää. Aina loppuun parempi palkkio. Pieni keko makkaraa tai muuta herkkua. Tällä tyylillä sitten eteenpäin. Jäljen pituus alkoi vähitellen myös venyä kun tuli lisää tyhjiä askelia. 5 tyhjää pari makkaraa, 9 tyhjää pari makkaraa, 3 tyhjää pari makkaraa, vaihdellen tyhjien ja makkaroiden määrää päästiin vähitellen yli 50 metrin jälkiin ja ei kun rohkeasti eteenpäin. Päästiin 100 metrin jälkeen kuukauden reeneillä jostain aloituksen 30 metrisistä. Tässä vaiheessa laitettiin pitempiä välejä ilman makkaraa, 7 tai 9 askelta tyhjää makkaroiden välissä suurimman osan matkasta. Nyt alkoi tulla hieman ongelmia, jäljeltä harhauduttiin helpommin. Tosin olosuhteet on olleet kovin tuulisia. Pitää ottaa askel taaksepäin ja tehdä helpompia jälkiä, lyhyempiä ja hiukan enemmän makkaraa. Pitää myös vaihtaa motivointi keinoa, saada se jäljen pään saavuttaminen haluttavammaksi. Ennen jälkireeniä jätetään yksi ruoka väliin joka sijoitetaan sitten loppupalkaksi jäljen päähän.

Oliskohan sitten vuorossa esineen ilmaisu ? Päivitellään lisää jahka keretään ....


Sivu 1 : Pentutottis, Sivu 2 : PK tottis, Sivu 3 : Jälki , Sivu 4 : Kokeet